Hitta jobbet
Utnyttja flera källor och kanaler för att hitta jobb som intresserar dig.
Hitta jobbet
Utnyttja flera källor och kanaler för att hitta jobb som intresserar dig.

Sök dolda jobb

Det effektivaste sättet att söka jobb på är att kontakta personer du känner och företag du är intresserad av. Vänta därför inte på att det jobb du vill ha ska bli utannonserat utan ta istället själv kontakt med företag för att finna en lösning som passar dig.

Personligt kontaktnät

Ditt kontaktnät består av alla personer du känner eller haft kontakt med genom åren. Det ger dig en möjlighet att lära känna och samarbeta med andra genom att knyta kontakter, utbyta information och tillsammans finna nya lösningar eller möjligheter.

Utforska och bearbeta ditt kontaktnät

Utforska ditt kontaktnät och gör dig synlig för det genom att tala om vad du är intresserad av. Arbeta lugnt och metodiskt med de kontakter du tar, även om resultatet låter vänta på sig. Tänk på att dokumentera alla dina kontakter då det underlättar för dig att följa upp dem i ett senare skede.

En nyckel till att lyckas bättre

Ibland kan det kännas som ett stort steg att söka upp personer, framförallt de man inte känner så bra. Men vad det handlar om är att utveckla en vänskap, att ge och få rekommendationer. Se därför inte en kontakt som bara ett tillfälle att marknadsföra dig själv. Om du själv ger rekommendationer och tips till dina vänner ökar chansen att de gör detsamma till dig.

Arbetsmaterial
KARTLÄGG DITT KONTAKTNÄT

Ditt kontaktnät är ofta större än du tror och kan vara till stor hjälp när du söker jobb. I arbetsmaterialet får du hjälp att stegvis ta fram och tydliggöra de kontakter du har.

Hitta intressanta företag

Mässor, frukostseminarier och nätverksträffar är några möjligheter du har för att komma i kontakt med företag och få information du kan ha nytta av. Ett annat sätt är att använda nätet för att ta fram en lista över företag där du kan tänka dig att jobba. Tag sedan reda på mer om företagen och kontakta de som är intressanta.

LÄNKAR

Undersök rekryteringsbehovet

Idag är det vanligt att företag bara lägger ut information om lediga jobb på sin hemsida. Leta efter rubriker som “Jobba hos oss”, ”Lediga jobb” eller ”Karriär”. En del företag ger dig även möjligheten att anmäla att du är intresserad av att jobba hos dem, antingen genom att du registrerar dig eller skickar en spontanansökan via ett formulär.

Gå direkt till

Bevaka annonser
Ett enkelt och snabbt sätt att hitta lediga jobb.
Bygg upp en jobbprofil på nätet
En viktig kanal som ökar dina chanser att finna en lösning som passar dig.
Kontakta företaget
Ett samtal kan vara skillnaden mellan att lyckas och inte när du söker jobb.

© 2020 KFS-företagens Trygghetsfond i samarbete med Aventus AB