Kontakta företaget
Ett samtal kan vara skillnaden mellan att lyckas och inte när du söker jobb.
Kontakta företaget
Ett samtal kan vara skillnaden mellan att lyckas och inte när du söker jobb.

Tag direktkontakt med företag

Företag tycker ofta det är positivt att bli kontaktade av personer som är intresserade av att jobba hos dem. Det visar på ett intresse och en drivkraft hos den som tar kontakt. Det som är viktigt att tänka på är att det du kan erbjuda stämmer överens med vad företaget kan tänkas efterfråga.

Muntlig presentation

När du kontaktar företag hamnar du ofta i situationer då du ska presentera dig själv, vad du kan och vill. Ibland ska det också ske på väldigt kort tid. Ha alltid ett mål med din kontakt. Det gör det enklare för dig att presentera dig på ett sätt som väcker intresse och får den du möter att komma ihåg dig.

Övning
MUNTLIG PRESENTATION

Förbered och träna på din presentation. Utgå från ditt mål och lyft fram det som gör dig unik. Fundera också på vad företaget kan vara intresserat av för att du ska väcka deras intresse.

30-sekunderspresentationen

En kort presentation på 30 sekunder där du talar om vad du kan och vill, detta är något som du ofta kommer att få användning för. Se den som en säljpresentation av dig själv.

Tvåminuterspresentationen

En lite längre presentation som du kan använda när du får mer tid på dig. Till exempel på frågan ”Kan du berätta lite mer om dig själv” vid en intervju.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KONTAKTAR FÖRETAG
När du kontaktar företag är det viktigt att du förbereder dig noga. I den här guiden hittar du de viktigaste sakerna som du bör tänka på. Se den som en checklista som du kan gå igenom inför varje kontakt.

Spontanansökningar

Du kan skicka en spontanansökan till ett företag även om de inte har ett uttalat behov av att anställa någon. Då det inte finns en annons får du istället sätta dig in i företaget och dess kultur för att se vad som gör att du skulle passa hos dem. Lyft fram dina främsta kompetenser, vad du kan bidra med och varför du vill jobba hos dem.

Undvik att skicka en spontanansökan till en generell kontaktadress. Försök istället att hitta en kontaktperson, exempelvis en chef eller rekryteringsansvarig, som du kan skicka den till.

För att ansökan inte ska glömmas bort är det viktigt att du följer upp den. Skriv att du kommer att höra av dig om ett visst antal dagar för en kort uppföljning. Det ökar chansen att den som tagit emot ansökan läser den för att vara förberedd när du ringer.

Gå direkt till

Sök dolda jobb
Utnyttja flera källor och kanaler för att hitta jobb som intresserar dig.
Personligt brev
Skräddarsy din ansökan för att fånga rekryterarens intresse.
Skriv en proffsig CV
Matcha innehållet i ditt CV mot kravprofilen för det jobb du söker.

© 2020 KFS-företagens Trygghetsfond i samarbete med Aventus AB