Sök tjänsten
Skräddarsy din ansökan för att fånga rekryterarens intresse.
Sök tjänsten
Skräddarsy din ansökan för att fånga rekryterarens intresse.

Personligt brev

Ett personligt brev ska komplettera ditt CV, inte bara upprepa det som står där. I brevet berättar du varför du söker jobbet och vad som gör att du är rätt person för det. Justera därför innehållet i ditt brev för varje jobb du söker.

Börja med att läsa på om företaget och jobbet

För att få till ett bra personligt brev behöver du veta vad som är viktigt för arbetsgivaren när det gäller det aktuella jobbet. Tag reda på vad de letar efter genom att läsa annonsen noga. Fokusera sedan på det i ditt brev för att visa att du är rätt person.

Lär även känna företaget. Hur beskriver de sig på sin hemsida eller i sociala medier? Det ger dig en bild av hur företagskulturen ser ut och vilka värderingar de har. Något du kommer ha nytta av när du ska beskriva vad du gillar med företaget och kan bidra med på arbetsplatsen.

Struktur och innehåll i brevet

Ofta har man bara några få sekunder på sig att fånga rekryterarens intresse, lyft därför fram dina bästa sidor först i brevet. För att få en bra struktur på innehållet kan du dela upp det i tre delar.

En slagkraftig inledning där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Beskriv även kort vad det är som lockar med jobbet, företaget eller branschen. På så sätt fångar du snabbt rekryterarens intresse.

Erfarenhet och egenskaper som är relevanta för jobbet du söker. Gå tillbaka till annonsen och det du fick fram när du läste på om företaget. Lyft sedan fram erfarenhet och egenskaper som stämmer med vad företaget letar efter.

Undvik standardformuleringar som ”jag gillar att ha många bollar i luften”, ge exempel på det istället. Exemplen kan vara hämtade från jobb och utbildning, men även från andra sammanhang. Genom att berätta om saker du varit med om, snarare än att bara räkna upp det du kan och gjort, blir brevet mer levande och trovärdigt.

Uppmuntran till handling genom att exempelvis skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer om mig själv”. Är det en spontanansökan kan du istället skriva att du kommer följa upp ansökan, till exempel ”Jag ringer er i slutet av nästa vecka för en kort uppföljning”. Avsluta brevet med ”Med vänliga hälsningar”.

Utseende och layout

När du presenterar innehållet i ditt brev, håll det enkelt. Skriv kortfattat, högst en sida och se till att det är lättläst. Styckeindelning och eventuellt rubriker underlättar för läsare att ta del av innehållet.

Använd även samma grundlayout som i ditt CV, exempelvis typsnitt, radavstånd och så vidare. På så vis ser man snabbt att de hör ihop. Lägger du med en bild, antingen i ditt brev eller CV, använd i så fall en porträttbild med en neutral bakgrund.

Korrekturläs alltid brevet och kontrollera stavningen. Låt gärna någon mer göra det innan du skickar iväg det. För att underlätta för företaget, och för att du ska slippa oroa dig för att textformatet ska ändras eller visas på ett sätt du inte tänkt dig, skicka ansökan i pdf-format.

Exempel och mallar

Ett program du kan använda för att skriva ett personligt brev är Microsoft Word. I det finns även olika mallar som du kan använda om du vill.

Exempelmall 1: Personligt brev
Exempelmall 2: Personligt brev

Gå direkt till

Skriv ett proffsigt CV
Matcha innehållet i ditt CV mot kravprofilen för det jobb du söker.
Jobba utomlands
Låt ett Europass bli din biljett till jobbet i Europa.
Anställningsintervjun
Förbered dig noga och ta upp saker som är relevanta för att imponera på rekryteraren.

© 2020 KFS-företagens Trygghetsfond i samarbete med Aventus AB